Excursie naar Veehouderij Van Andel in Overveen
Afgelopen week stonden de lessen van Consumptieve Technieken voor de onderbouw in het teken van “Jong leren eten”.
Met als doel te ervaren in het echt waar ons voedsel zoal vandaan komt.
Daarom gingen we deze week per klas naar veehouderij van Andel. Hier kregen de leerlingen een leuke en leerzame rondleiding in het bedrijf. De familie houdt 200 koeien die goed verzorgd worden.
We zagen dat de koeien op heuse waterbedden liggen, voeding op maat krijgen wat met een computer berekend word. We zagen live hoe de koeien kunstmatig geïnsemineerd werden. En we troffen de veearts die ging kijken welke koeien er drachtig waren. Hij had hiervoor een echoapparaat waarop we het kalfje konden zien in de buik.
Ook de kalfjes hebben we bewonderd en mochten we voeren en melk geven. Enkele leerlingen mochten zelfs een koe proberen te melken.
Verder is ons nog veel verteld over de aardappelen, die ook verbouwd worden door de familie.
En ter afsluiting mochten we allerlei soorten zuivel proeven. De leerlingen kregen per rondleiding ook 3 potjes met hierin melk, die ze tijdens de rondleiding om de beurt konden schudden. Het was toch wel een verassing dat in het potje uiteindelijk echte boter zat.
Al met al een zeer geslaagde excursie, die zeker voor herhaling vatbaar is.